Hieronta ja faskiakäsittely - terapeuttista manuaalista käsittelyä lihasten hyvinvoinnin tueksi

Hoitava kosketus

Hoitava kosketus ei tavallisesti tuota voimakasta kipua vaan etenee kehon viestejä kunnioittaen, lihakset asianmukaisesti lämmitellen, edeten hellästä totuttelusta kohti terapeuttista käsittelyä.

Kipu on aina stressitekijä ja lihasjännitystä lisäävä tekijä, siksi hierojan kannattaa välttää tarpeetonta kivun tuottamista etenemällä asiakkaan hermoston ehdoilla.

Hieronta voi joskus tuntua intensiiviseltä, sattuakin - mutta kyky keventää, kyky edetä asiakkaan kehon ehdoilla, tarpeetonta kipua tuottamatta, on tärkeä osa hierojan ammattitaitoa.

Photo by Nine Köpfer on Unsplash

Hieronnan suotuisat vaikutukset

Hieronta on lihakselle terapeuttinen harjoitus - aivan kuten järkevä liikuntaharjoitus, myös hyvä hieronta alkaa aina lämmittelyllä ja viisas hieroja etenee asiakasta tunnustellen ja kuunnellen.

Tutkimuksen kehittyessä uusi käsitys hieronnan vaikutuksista korostaa hermostossa tapahtuvia muutoksia. Hieronta lihakselle viime kädessä oppimiskokemus.

Tärkeää on vastaanottokäynnin lisäksi myös se, mitä asiakas tekee kaiken sen ajan, kun hän ei ole vastaanotolla. Asiakkaan niin halutessa käynti voikin sisältää myös kotiharjoitteiden, esim. omahieronnan, foam rollerin, Mutjuttimen tai faskiapallon käytön ohjausta sekä verenkiertoa ja tukiliihaksia aktivoivien harjoitteiden ohjausta.

Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash 

Mikä ihmeen faskia?

Täysikasvuisen ihmisen keho on 60-70% vettä. Miten se pysyy kasassa? Vastaus on toki monisyinen, mutta jos siihen pitäisi vastata yhdellä sanalla, se olisi: "Faskia."

Faskia (lat. fascia) tarkoittaa kehoa muodossaan pitävää sidekudosverkostoa. Se koteioi lihaksia ja antaa niille muodon - samaan tapaan kuin mandariinin kalvot koteloivat sen hedelmälihaa. Faskia mm. yhdistää lihakset toiminnallisiksi kineettisiksi ketjuiksi sekä toimii tärkeänä asentotunnon aistinelimenä.

Faskia koostuu useasta kerroksesta, joiden liukuminen suhteessa toisiinsa on normaalin liikkuvuuden. Faskiakäsittelyssä pyritään palauttamaan faskian normaali liukuminen "jämähtäneissä" kohdissa.

Photo by Jonathan Pielmayer on Unsplash